Ana Sayfa Bilim-Teknik Nükleer Enerji

Nükleer Enerji

0 Yorum 557 Görüntülenme

Dünyada kullanılan birçok enerji kaynağı vardır. Bu enerji kaynakları yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları olarak ikiye ayrılır.
Yenilenebilir enerji kaynakları;
*Güneş Enerjisi,
*Rüzgar Enerjisi,
*Hidrolik Enerjisi,
*Dalga Enerjisi,
*Biyokütle Enerjisi

Yenilenemez enerji kaynakları;
*Kömür,
*Petrol,
*Doğalgaz,
**Nükleer Enerji

Bu yazıda yenilenemez enerji kaynaklarının en önemlisi olan nükleer enerjiden bahsedeceğim.

1) Nükleer Enerji Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Radyoaktif bir elementten (uranyum, plütonyum gibi) ısı elde edilen enerji türüne nükleer enerji denir. Bu radyoaktif elementlerin en önemlisi Uranyumun U-235 izotopudur.
Nükleer enerji fisyon (çekirdek bölünmesi) sonucu açığa çıkan enerjidir.
Nükleer enerji üretimi sırasında, reaktörlerde Uranyum-235 çekirdeklerine nötronlar çarpar. Bir uranyum-235 çekirdeği, bir nötronu yutarak çok kararsız olan Uranyum-236 haline dönüşür ve hemen bölünür. Ortaya yeni nötronlar ve enerji çıkar. Bu yolla ortaya çıkan enerjiye “nükleer enerji” adı verilmektedir. Yeni ortaya çıkan nötronlar başka Uranyum-235 çekirdeklerine çarparak onların da bölünmesine sebep olur. Bu yolla sürekli bir şekilde enerji üretilmesi sağlanabilir. Bu olaya zincirleme tepkime denir ve nükleer santrallarda “nükleer enerji” bu şekilde elde edilir.

2) Nükleer Enerji Santrallerinin Amacı Nedir?

Hepimizin bildiği gibi dünyadaki yaşanan savaşların nedenlerinden biri de enerji kaynaklarına dayanmaktadır. Bu enerji kaynakları petrol, kömür ve doğalgaz gibi yenilenemez enerji kaynakları olabilir. Nükleer enerji de yenilenemez enerji kaynaklarındandır ancak petrol ve doğalgazın ürettiği enerjinin çok daha fazlasını, çevreye daha az zarar vererek, sağlar. Teknolojinin ve bilim savaşlarının yaşandığı bu dönemde nükleer santrallerin amacı enerji üretmektir. Tabii ki bu enerjiyi kullanarak yapılan nükleer silahları da unutmamak gerekir.

3) Nükleer Enerji Santrallerinin Önemi Nedir?

Dünya elektrik üretiminin %11’i nükleerden, %39’u kömürden, %22’si doğalgazdan, %18’i yenilenebilir enerjiden, %10’u ise petrol ve diğer kaynaklardan karşılanmaktadır. İstatistiklere baktığımız zaman görüyoruz ki nükleer enerji dünya elektriğini üretmekte önemli bir yere sahip. Çünkü nükleer enerji santralleri;
– Kesintisiz ve sürekli bir enerji kaynağıdır, 7 gün 24 saat hiç durmadan çalışabilirler.
– Kömür ve petrol gibi herhangi bir yakıtı yakarak enerji üretmediğinden küresel sera gazı salınımına engel olurlar. Sera gazları sadece ekipmanların üretimi ve inşaat faaliyetlerinde sınırlı bir şekilde açığa çıkar.
– Rüzgar ve güneş santrallerinden farklı olarak hava koşullarından etkilenmezler.
– Genel kanının aksine nükleer enerji şu anda kullanılan güvenli kaynaklardan biridir. Medyada yer alan abartılı haberlerin aksine “Three Mile Island” ve “Fukushıma” kazalarından kaynaklı herhangi bir ölüm rapor edilmemiştir. Hatta Çernobil kazasında yaşanan toplam ölüm sayısı kömür kullanımından kaynaklı hava kirliliği neticesinde her yıl yaşanan ölüm sayısına kıyasla çok daha azdır.
Tüm bunlara baktığımız zaman nükleer enerjinin önemini daha iyi anlıyoruz.

Nükleer Santral İnşa Eden Ülkeler

ABD,
Almanya,
Arjantin,
Belçika,
Birleşik Krallık,
Brezilya,
Bulgaristan,
Çek Cumhuriyeti,
Çin Halk Cumhuriyeti,
Ermenistan,
Fransa,
Finlandiya,
Güney Afrika,
Güney Kore,
Hindistan,
Hollanda,
İsveç,
İsviçre,
İspanya,
Kanada,
Litvanya,
Macaristan,
Meksika,
İsrail,
Japonya,
Romanya,
Rusya,
Slovakya,
Slovenya,
Çin Cumhuriyeti,
Ukrayna,
İran

İlk Kez veya Yeni Nükleer Santral Kurmayı Planlayan Ülkeler:

Azerbaycan,
Birleşik Arap Emirlikleri,
Cezayir, Çek Cumhuriyeti,
Ermenistan,
Fas,
Güney Afrika,
Endonezya,
İsrail,
İsveç,
İsviçre,
Kanada,
Kazakistan,
Libya,
Litvanya,
Meksika,
Mısır,
Polonya,
Slovakya,
Suudi Arabistan,
Şili,
Türkiye,
Umman,
Vietnam

4) Nükleer Enerji Üretmek İçin Yaptığımız Çalışmalar Nelerdir?

12 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu Sahası’nda bir nükleer güç santralinin (NGS) tesisine ve işletmesine dair antlaşma imzalanmıştır.
proje kapsamında Rusya’da 600 Türk öğrenci nükleer mühendislik eğitimi alacaktır. Eğitim alan 35 öğrenci 2018 yılında mezun olmuştur. Şu anda Rusya’da 213 Türk öğrenci nükleer enerji mühendislik eğitimi almaya devam etmektedir.

Ülkemizde kurulması planlanan ikinci nükleer güç santrali için Japonya ile hükumetler arası antlaşma imzalanmıştır.

5) Neden Nükleer Enerji Üretmeliyiz?

Dünya bu enerjiyi kullanıyor ve kullanmak istiyor. Her geçen gün enerjinin öneminin arttığı bu dünyada her ülke, kendi çıkarları için, az zamanda ve az maliyetle yüksek enerji elde etmek istiyor.

Enerji ihtiyacımızın büyük bölümünü dışarıdan karşılayan bir ülke olarak, dış ülkelere olan bağımlılığı azaltıp tam bağımsız olabilmemiz için kendi enerjimizi kendimiz üretmeliyiz. Ülkemizin gelişmesine engel olmak için nükleer enerji çevreye zararlıdır diyerek eylem yapan ve nükleer enerji santrallerinin kurulmasını istemeyen kişilerin, Türkçü olmadıkları için sağlıklı düşünemediklerine inanıyorum. Neden nükleer enerji üretmeliyiz sorusunun cevabını ‘Türkçü bir toplum her alanda kendini geliştirmek zorundadır’ diyerek vermek istiyorum.

0 Yorum

Yorum Yap