Ana Sayfa Genel 2018 MSÜ Öğrenci Alım Anılarım

2018 MSÜ Öğrenci Alım Anılarım

28 Yorumlar 10000 Görüntülenme

Hepinize iyi günler dilerim . Geçtiğimiz haftalarda Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları için gittiğim Kara Harp Okulunda yaşadığım öğrenci alım anılarımı sizlerle paylaşacağım. Bu yazıyı hatırlayabildiğim en ufak ayrıntıya kadar yazarak ve görsel olarak destekleyerek anlatmaya çalışacağım.

Sınav Öncesi

Öncelikle, 09 Ocak – 15 Şubat 2018 arasında sınav başvurumu yaptım.18 Mart 2018 tarihinde, YGS (1.oturum) düzeyinde olan MSÜ sınavına girdim.Ardından 12 Nisan 2018’de açıklanan sınav sonuçlarına, Ösym’nin sitesinden giriş yaparak; Buradaki adresten baktım. Daha sonra 24 Nisan – 11 Mayıs 2018 tarihleri arasında tercihlerimi internet üzerinden yaptım. En sonunda, 21 Haziran 2018 tarihinde Buradan açıklanan çağırılma duyurusu ile İkinci Seçim Aşamasına gitmeye hak kazandığımı öğrendim. İnternet sitesindeki bilgiye göre 6 Temmuz 2018’de orada olmam gerekiyordu. 30 Haziran-1 Temmuz 2018’de YKS sınavına girdim. Hemen ardından gerekli belgeleri hazırlamaya başladım.

Gerekli Evraklar

1- Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi (2 Adet renkli-renksiz fark etmez)

2- Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi (Mutlaka fotokopisini de alın) (1 Adet renkli-renksiz fark etmez)

3- MSÜ 2018 Sınav Sonuç Belgesi (Buradaki Adresten) (1 Adet renkli-renksiz fark etmez)

4- MSÜ 2018 Çağırı Duyurusu Belgesi (1 Adet renkli-renksiz fark etmez)

5- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu(Buradaki Adresten) (Doldurma Talimatları) (3 Adet mutlaka renkli)

Bu belgenin tamamı bilgisayar ortamında, BÜYÜK HARFLERLE ve kısaltma yapılmaksızın, (M.Emin yerine Mehmet Emin) eksiksiz şekilde doldurulacaktır.
Sağ üst köşeye, yine bilgisayar ortamından renkli resim koyulacak, yapıştırılmayacaktır.
3.Kısımda, Uyruğuna “Türkiye Cumhuriyeti” yazılacaktır.
6.Kısımda, Ev telefonunuz yoksa başka bir cep telefonu daha yazabilirsiniz.
7.Kısımda, yeni kimliklerde olmayan bilgileri, E-Devlet üzerinden Vukuatlı Nüfus Kağıdı (Buradaki Adresten) sayfasından bulabilirsiniz.
7.Kısımda, Seri No kısmına yeni kimlikteki Seri No, Veriliş Sebebi “Yenileme”, Veriliş Tarihi ise yeni kimlikteki Geçerlilik Tarihinden 10 yıl çıkartarak bulduğunuz tarih yazılacaktır.
8 ve 9.Kısımda, adresinizi tam olarak yazın. Eğer cadde, köy/kasaba, apartman adı gibi bilgiler yoksa o kısımları boş bırakıp var olan diğer bilgileri girebilirsiniz.
10 ve 11. Kısımda, daha önce iş ve askerlik yapılmadıysa direk boş bırakıp atlayabilirsiniz.
Bu kağıt mutlaka önlü arkalı olarak (2 sayfa tek yaprak) 3.sayfaya taşmaksızın doldurulacak ve 3 adet renkli çıktı alınacaktır. Daha sonra bu çıktılara mutlaka mavi mürekkepli kalemle imza atılacaktır.

6- Hekiminizden alacağınız Olumlu Sağlık Raporu (Rapor Örneği) (1 Adet)
Bu rapor sadece örnektir. Raporu buradan çıkartmayacak, hekiminizden alacaksınız

7- Muvafakat Yazısı (Buradaki Adresten) (1 Adet renkli-renksiz fark etmez)
Bu belge mutlaka mavi mürekkepli kalemle doldurulup imzalanacak

8- Adli Sicil Kaydı (Buradaki Adresten) ve Kesinleşme Şerhi (1 Adet renkli-renksiz fark etmez)
Bu belge e-devletten çıkarılırken, Kurum Türü: Resmi, Belgenin Neden Verileceği:Diğer, Belgenin Nereye Verileceği: Milli Savunma Üniversitesi şeklinde doldurulacaktır. Eğer Sicil kaydınız temiz ise Kesinleşme Şerhi gerekmemektedir.

9- Şehit / Gazi çocuğu olan adayların, bu durumlarını gösteren resmî belgelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

10- Son olarak, eğer belgelerinizde eksiklik çıkarsa orada tamamlamak için E-Devlet şifrenizi bilmeniz gerekmektedir.

Evet belgelerimiz bu kadar. Belgeleri doldururken en sık yapılan hataları ve akılları kurcalayan bölümleri detaylıca anlattım.
Belgeleri tamamladıktan sonra 4 Temmuz 2018’de Trabzon’dan yola çıkıp 5 Temmuz 2018 sabahı Ankara’ya ulaştım. Ardından, bir yakınımızın evine konuk oldum. Yarına olan bütün hazırlığımı tamamladıktan sonra güzelce bir uyku çektim. Eğer sizin kalacak yeriniz yoksa, sadece erkek adayların yararlanabileceği yurt hizmeti mevcut. Hacı Bayram-ı Veli Erkek Öğrenci Yurdu 9 katlı 722 kapasiteli bir yurttur. Odalar 3-5 kişilik olmakla birlikte en fazla 10 gün konaklama hakkı vardır. Ayrıca aileler bu konaklama hizmetinden yararlanamaz. Kimlik ve sınav giriş belgelerinin fotokopilerini gösteren adaylar, 2018 yılı için günlük 15-16 TL ücretle konaklayabilirler. Son olarak, sabah ve akşam yemeği, ücret karşılığı temin edilmektedir. Detaylı bilgi için burayı inceleyebilirsiniz.

İlk Gün

Sabah ufak bir kahvaltı yaptıktan sonra kıyafetlerimi giydim. Normalde çağrı duyurusu belgesinde, saat 8.00 yazmasına rağmen 6.00 da Kara Harp Okuluna ulaştım. Sonradan öğrendim ki, gece 4’lerde bile gelip sıraya girenler varmış. Katılacak arkadaşlara tavsiyem, o kadar abartmanıza gerek yok, 6’da orada olmanız yeterli ama 8’e sakın bırakmayın çok beklersiniz. Sol tarafta kaldırımda oldukça fazla sıra varken sağdaki kaldırım neredeyse boştu. Sağ taraftakiler bayan adayların, sol taraftakiler erkek adayların kuyruğu imiş. Kaldırıma dizilen kuyruğun sonuna geçip beklemeye başladım. Bu sırada üzerimde bulunan telefonu teyzeme emanet ettim. Size de önerim içeride beklememek için üzerinizdeki elektronik cihazları bir yakınınıza teslim edin. Yavaş yavaş ilerleyen kuyruk okula doğru yaklaştıkça tekli sıra olmaya başladı.Okulun girişine doğru teyzemden ayrıldım. Yaklaşık yarım saat bekledikten sonra bir polis, üzerimi üstünkörü arayarak beni içeri aldı.

 

Kara Harp Okulu Giriş

Kara Harp Okulu Giriş

İçeri girdikten sonra yaklaşık 50 metre kadar dümdüz yürüyerek önümdeki öğrenci adaylarını takip ettim. Ardından yolun sağ tarafında bulunan bir turnike bariyerden geçerek asıl toplanma alanına geldim

Kara Harp Okulu Yol

Kara Harp Okulu Yol

Bu alana geldiğimde, hemen önümde duran çadıra uzanan sırayı gördüm. Acaba sıra burası mı diye düşünürken, bir asker; üzerinde elektronik eşya bulunan adayların çadır sırasına girmesini, eğer elektronik eşya yoksa ilerideki sıranın sonuna geçmemizi istedi. Burası epey kalabalıktı. Yaklaşık 300-400 kişi kadar vardı. Birinci sıranın en sonuna geçip beklemeye başladım. Bizim sıranın en önündekiler İkinci sıranın en arkasına geçiyor, ikinci sıranın önündekiler de üçüncü sıranın en arkasına geçiyorlardı. Üçüncü sıranın başındakiler ise orada bulunan askerin onayı ile tek sıra haline gelip, hemen 10-15 metre önümüzde bulunan demir bariyerleri dönüyor ve metal dedektöründen geçiyordu. Nihayet, yarım saat kadar bekledikten sonra, üçüncü sıranın başından yola çıkarak tek sıra haline gelip metal dedektöründen geçtik. Yanınızda cüzdan sokabilirsiniz sorun olmuyor. Sadece bazı adayların kemerleri öttüğü için çıkarıp geçtiler, daha sonra yeniden taktılar.

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Dedektörden geçip ilerlediğimde, binanın etrafından ana yola uzanan bir patika yol vardı. Yaklaşık 15 metre uzunluğundaki patikayı geçince orada bulunan askerler, ilk günü olan adayların sağ taraftaki, ikinci günü olanların ise sol taraftaki sıraya girmesini söyledi. Sağ taraftaki sıraya geçtim. Bu sıra, diğer girdiğim sıraların aksine dağınık değil ; her sıra beş kişi yan yana dizilecek şekilde oluşturulmuş ve oldukça düzenliydi. 15-20 dakika bekledikten sonra, sıramız yaklaşık 100-150 kişi olunca bir asker eşliğinde hareket ettik.

Kara Harp Okulu Ayrım

Kara Harp Okulu Ayrım

100 metre kadar yürüdük. Bir kaldırımın üzerinde, başımızdaki asker bizi durdurup oradan ayrıldı. Bir süre sonra güneş’in de etkisi ile yorulanlar kaldırımın üzerine oturup muhabbete başladı. 1 saat kadar sonra ise asker geri gelerek, bizi hemen önümüzde duran merdivenlerden aşağıya indirerek bir binaya soktu.

Kara Harp Okulu Amfi

Kara Harp Okulu Amfi

Binanın içinde biraz dolaştıktan sonra bir amfiye giriş yaptık. Aşağıda bulunan fotoğraftaki amfiyi, aklınızda bir şeyler oluşsun diye koyuyorum. Sırayla amfi koltuklarına oturup beklemeye başladık. Bu esnada tuvalet ihtiyacı olanlar, izin alarak tuvalete gittiler. 1.30 saat kadar sonra bir asker gelerek belgesi eksik olanların onu takip etmesini söyledi. O sırada fark ettim ki çağrı duyuru belgesi ve sonuç belgesi aynı şey değilmiş. Benim sonuç belgem eksik olduğu için askeri takip ettim.

Kara Harp Okulu Amfi

Kara Harp Okulu Amfi

1.Evrak Kontrolü

Asker, bizi bir odaya getirerek eksik belgesi olanların önümüzdeki ikili sıraya girmesini söyledi ve oradan ayrıldı. Sıraya girdikten 15 dakika sonra E-Devlet(Ösym de olabilir) şifremi görevli askere vererek sonuç belgemi çıkarttım. Bu sırada kimlik ya da diploma fotokopisi olmayanlar da, girişte bulunan fotokopi cihazından gerekli çıktıları alıyorlardı. Sonuç belgemi çıkarttıktan sonra ne yapacağımı bilmediğim için, orada oturan aday arkadaşlardan birine belgemi aldıktan sonra ne yapacağımı sordum. Öğrendim ki belgelerini tamamlayanlar, masa başında oturan görevli askerlerin önünde bulunan üçlü sandalye sırasından herhangi birine oturup kaydını bekleyecek. 3.sıradaki boş bir sandalyeye oturup beklerken, bizim sıranın görevlisi bir şeyle meşgul olup zaman geçirdi. O sırada yan tarafta sadece 1.sıradaki sandalyesi dolu olan bir sıra görüp hemen 2.sıradaki sandalyeye geçtim. Bu aşamada arkadaşlar sizlere tavsiyem, olabildiğince atılgan olmanız aksi takdirde çooook beklersiniz, tabii insanların hakkını yemediğinizden emin olun. Önümdeki adayın kaydı bitince 1.sıradaki sandalyeye geçtim. Kimliğimi ve evraklarımı teslim ettim. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formlarını bana geri verip diğerlerini aldı. Biraz inceledikten sonra kimlik ve diploma fotokopilerimin üzerine, kırmızıyla yazılmış ASLI GÖRÜLMÜŞTÜR damgası vurup hem kimliğimi hem orijinal diplomamı da geri iade etti. Bilgisayarın kamerasından hızlıca fotoğrafımı çekti. İki adet Sınav Merkezi Çağrı Formu çıkartıp birinin bizde duracağını söyledi. Daha sonra kalan evraklarımı ve diğer Sınav Merkezi Çağrı Formunu mavi dosyaya yerleştirerek onu da geri vererek kaydımın tamamlandığını ifade etti.

Kara Harp Okulu Evraklar

Kara Harp Okulu Evraklar

Dosyamı alıp kapıya yönelince bir asker, kaydın tamamlandı mı?, diye sordu. Başımla onayladım. Bana karşıda bekleyen sıranın herhangi birinin en önüne geçmemi söyledi. Her yeni gelen en öne geçiyordu. Asker, yaklaşık 5 dakikada bir, elinde yeni bir liste ile gelerek isimleri okuyordu. Bu kısımda tüm dikkatinizle askeri dinlemenizi öneririm. Zira orası oldukça kalabalık olduğu için duymak biraz zorlaşabiliyor. Ayrıca isim okunmadan önce sizin sıra numaranızı da söylüyorlar ve bunu aklınızda tutmanız gerekiyor. Sıra, sağdan sola olacak şekilde beşerli ve oldukça düzenle dizilerek, toplam 40 kişilik gruplar oluşturuluyordu. İsmi okunan öne çıkarak sırasına giriyordu. Bir müddet bekledikten sonra 31.sırada ismim okundu. Hemen yerime geçtim. Ardımdan 32-33-34 derken 40’lı sıra tamamlandı. Ufak bir sıra kontrolünden sonra, bir asker önümüzde durarak; bugün boyunca bizden sorumlu olduğunu, isminin Hüseyin olduğunu, ondan habersiz hiç bir yere gitmeyeceğimizi sesli şekilde söyledi. Ayrıca grup numaramızın 135 olduğunu, bu sayıyı her seslendiğinde onun etrafında toplanacağımızı bildirdi. Daha sonra ilerlemeye başladık.

Kara Harp Okulu Evrak Kontrolu ve Grup

Kara Harp Okulu Evrak Kontrolu ve Grup

2.Fiziki Değerlendirme

Merdivenlerden yukarı bir kaç kat çıkıp, bir kapının önünde tekrar grup düzenine göre sıralandık. Burada Fiziki Değerlendirme uygulaması yani boy-kilo standartlarına uyup uymadığımız kontrol ediliyordu. Hüseyin Abi, bu kısımda olumsuz sonuç alan olursa onu tuvalete vs. götürebileceğini, dolayısıyla dert etmemesi gerektiğini söyledi. Ardından beşerli olarak adayları yolluyor, geri geldiklerinde ise bir sonraki beş kişiyi yolluyordu. 10 dakika kadar sonra, önümüzdeki beşli sıra geri döndüğünde, içeri girdik. Elimizdeki çantaları yere bırakarak tek sıra haline geldik. Burası dar sayılabilecek bir odaydı. Hemen ilerideki boy kilo ölçerin önüne geçip ayakkabımı çıkardım. Orada bulunan görevlinin de işaretiyle cihazın üzerine çıkıp, sırtımı cihaza döndüm. Üstten aşağıya doğru hareket eden alet, yavaşça başıma değdikten sonra tekrar yukarı doğru çıktı. Cihazdan indiğimde, asker boy-kilomu söyleyerek, olumlu diye ekledi. İlk elemeden geçmenin mutluluğu ile dışarı çıkarak ayakkabımı bağladım. Gruptaki son arkadaşlar da fiziki değerlendirmeyi bitirince, tekrardan grup düzenine göre sıralandık. Hüseyin Abi, bu değerlendirmede kimsenin elenmediğini açıklayıp bizi yukarı kata çıkardı.

Kara Harp Okulu Fiziki Değerlendirme

Kara Harp Okulu Fiziki Değerlendirme

3.Kişilik Değerlendirme Testi

Bir bilgisayar sınıfına girdik. Burada rastgele şekilde, herhangi bir boş bilgisayarın başına oturduk. Tahtada bir ip adresi ve kullanıcı adı-şifre bilgileri yer alıyordu. Bilgisayarıma baktığımda, zaten bu bilgilerin girildiğini; sadece T.C Kimlik numaramı yazmam gerektiğini gördüm. Görevli asker, sistemde bazı yoğunluklar ve hatalar olduğunu, ayrıca bu hatalarla karşılaşırsak ne yapacağımızı açıkladı. Bu sırada Hüseyin Abi de, bizi kapıda bekliyordu. Asker birkaç bilgilendirme daha yaparak, bu aşamada eleme olmadığını; dolayısıyla çok oyalanmadan 108 soruyu aklımıza gelen ilk cevaplarla işaretleyip bitirmemizi söyledi. Başlayabilirsiniz denildiğinde, T.C Kimlik numaramı yazıp sisteme giriş yaptım. Ekranda, bir soru, iki cevap (A ve B) ve 4 şık (Tamamen A’ya yakınım, A’ya daha yakınım, B’ye daha yakınım, Tamamen B’ye yakınım) vardı. Sorular, yeniliğe açıklığınızı, lider ruhluluğunuzu, azim ve sürekliliğinizi, psikolojik dayanıklılığınızı ölçecek türden sorulardı. 108 soruyu yaklaşık 25-30 dakika içerisinde bitirip, kırmızıyla yazılmış test sona ermiştir yazısıyla karşılaştım. Ardından Hüseyin Abi’nin yönlendirmesiyle, diğer bitirenlerle birlikte dışarı çıkıp bekledik. Tuvalet ihtiyacı olanlar, izin alıp tuvalete gidip geldiler. Herkesin Kişilik Değerlendirme Testi bittikten sonra bina dışına çıkıp grup düzenine göre sıralandık. 2-5 Temmuz arası bütün Hava Harp Okulu alımları bittiği için Psikomotor Testine gitmedik. Zaten MSÜ puanımız yetse bile Hava Harp Okulunu tercihlerde ilk sıraya yazmayınca giremiyormuşuz.

Kara Harp Okulu Kişilik Değerlendirme Testi

Kara Harp Okulu Kişilik Değerlendirme Testi

4.Fiziki Yeterlilik Testi

MSÜ Fiziki Yeterlilik Testi Tablosu

MSÜ Fiziki Yeterlilik Testi Tablosu

Bahçede sıralandıktan sonra Hüseyin Abi, karnımızın aç olup olmadığını sordu. Birkaç kişi dışındaki herkes toktu. Onlar da yemekhanede zaman kaybetmemek için otomatlardan bisküvi vs. aldı. Bu arada aklınızda olsun, Kara Harp Okulu içerisindeki otomatlardan bazıları bozuk para ile çalışırken, bazıları ise sadece kartlarla çalışıyor. Ben de su almak için otomata yönelmişken, Hüseyin Abi, suya boşa para vermememizi; bizlere su dağıtılacağını söyledi. Bir kaç dakika sonra ise sular dağıtıldı. Oradan çıkınca, yolda tekrar grup düzenine göre sıraya girip yürümeye başladık. Bir süre yürüdükten sonra geniş bir spor salonunun içine girdik. Fiziki Yeterlilik Testi’nin 4 tanesini (Mekik,Barfiks,Durarak Uzun Atlama,Basketbol Topu Fırlatma) burada yapacaktık.Ayrıca 2 farklı fiziki testten 0 puan alanlar elenecek, eğer itiraz ederse tekrar deneyecekti. İtiraz sonrası tekrardan 0 puan alırsa ikinci bir itiraz hakkı olmaksızın elenecekti. İlk önce soyunma odasına giderek spor kıyafetlerimizi giydik. Salona girince, önümüzdeki grubun mekik testinin bitmesini 5 dakika kadar bekledik. Ardından 135 numaralı grup olarak mekik alanında toplandık.

MSÜ Fiziki Yeterlilik Testi Alanı

MSÜ Fiziki Yeterlilik Testi Alanı

A) Mekik

Yerde 10 tane minder ve her minderin başında da bir görevli duruyordu. görevlinin biri mekik testinin kurallarını açıkladı. Eller göğüste çapraz şekilde üst üste konulacak, dirsekler kesinlikle karına yapıştırılacak ve karından ayrılmayacaktı. Ayaklar düz değil, diz kapakları yukarıda olacak şekilde uzatılacaktı. Ayrıca kalkarken tam kalkılacak, çene de diz kapağı hizasına kadar gelecek; yatarken de baş ve omuzlar mindere değecekti. Eğer bu kurallara uyulmadan çekilen mekik olursa sayılmayacaktı. Daha sonra isimler okunmaya başladı. Grup sırasında okunmasını beklediğim halde, isimler karışık sırada okunuyordu. İsmi okunan ilk 10 kişi, 10 mindere oturdu. Ardından okunan kişiler ise sırayla her minderin arkasına 3 kişi gelecek şekilde yere oturtuldu. Ben mindere oturup mekik pozisyonuna geçince, başımdaki görevli ayaklarımın arasına kendi ayağını sokarak bir ayak kadar boşluk bıraktı. Daha sonra ise ayakları ile ayağıma basarak tuttu. Ellerimiz göğsümüzde çapraz şekilde, çenemizde diz kapağı hizasında iken (sırtımız yerde değil havada) düdüğün çalmasıyla mekik çekmeye başladık. 1 dakikalık süre sonunda, mekik testi bitmişti. İsmi okunan kişi elini kaldırıyor, başındaki görevli kaç mekik çektiğini söylüyor; masa başındaki görevli ise skorunu kaydediyordu. Benim mekik sayımı, sanırım nizami olmadığı gerekçesiyle 4 eksik söyledi görevli. Daha sonra 10 kişilik grup kalkıp kenara geçtik, arkamızdaki kişiler mindere geçti. 7-8 dakika sonra herkesin mekik testi bitmişti.

B) Barfiks

Mekik testi alanının hemen 3-4 metre ilerisindeki barfiks testi alanına geçtik. Oradaki görevli bize örnek barfiks çekimini göstererek, bu testin kurallarını anlattı. Önce duvara yaslanmış olan basamağa çıkıp, barfiks demirini tutacak, dirsek ve kol dümdüz olacak şekilde bir kaç saniye asılı kaldıktan sonra; vücut dümdüz olacak şekilde, ayakları öne-arkaya uzatmadan ya da kilitlemeden, vücudumuzu çenemiz barfiks demirini geçene kadar yukarı çekecek ve aynı şekilde kol ve dirsekler dümdüz olana kadar yavaşça aşağıya indirecektik (Yukarı çektikten sonra bir anda bırakırsanız, çektiğiniz barfiks sayılmıyor). Ayrıca, avuç içimiz bize değil karşıya bakacak şekilde; 4 parmak yukarıdan, baş parmak ise aşağıdan demiri kavrayacak şekilde tutmak da zorunluydu. Bu bölümde nizam aşırı derece önemseniyordu. Barfiks demirini bıraktıktan sonra, görevli kaç barfiks çektiğinizi, masa başındaki skoru kaydeden görevliye bildiriyordu. Ben de dahil olmak üzere neredeyse herkes bu bölümü ya hiç yapamadı ya da çok az yaptı.

C) Durarak Uzun Atlama

Barfiks testini bitirdikten sonra tribünlere giderek, bir müddet önceki grubun Durarak Uzun Atlama testini bitirmesini bekledik. Yerde bir minder ve bu minderin üzerinde de mesafeler yazıyordu. Sıra bizim gruba gelince, ilgili görevli bu testin kurallarını aktardı. Ayaklar atlama sınırını geçmeyecek, iki ayakla birlikte zıplayıp gidebileceğimiz en uzak mesafeye atlamaya çalışacaktık. Ayrıca ellerimiz yere değerse faul sayılacak ve tekrar atlayacaktık. Son olarak ise ölçümler ayak topuğundan yapılacaktı. Ayrıca mindere değil yan tarafına, yani zemine, atlayacaktık. Bu bilgileri aktardıktan sonra, karışık olarak herkes hızlıca bir kez deneme atlayışı yaptı. Ayakkabı ile atlamak istemeyenler çıplak ayak atlayabiliyordu. Daha sonra, ismi okunanlar tek tek gidip hemen atlayıp kenara geçti. Bu sırada görevli, atlayan kişilerin ne kadar uzun atladığını masa başındaki skoru kaydeden görevliye bildiriyordu. Bu bölümü de kısa sürede hallettik.

Durarak Uzun Atlama testini henüz bitirmiştik ki, öğle arasına denk geldik ve görevliler oradan ayrıldı. Bu da, Basketbol Topu Fırlatma testi için 1 saat kadar beklememiz gerektiği anlamına geliyordu. Biz de yemekhaneye gitmeye karar verdik. Tekrar grup düzenine göre sıraya girip yemekhanenin yolunu tuttuk. İçeriye girdiğimizde etraf epey kalabalıktı. Elimize tepsi, çatal, bıçak alarak yemek sırasına girdik. Menüde balık ve patates salatası vardı. Bir pet bardakta da kuru üzüm ve fındık dağıtıyorlardı. Tepsimi alıp boş bulduğum bir sandalyeye oturdum. 400 Metre Koşu testinde sorun çıkmaması adına midemi şişirmeyecek şekilde azar azar atıştırdım. Henüz 10 dakika geçmişti ki “135 Toplan” sesini işittim. Tepsimi alıp ilgili yere bıraktıktan sonra Hüseyin Abi’nin yanına gittim. 135 numaralı grup olarak tekrardan bina dışına çıkıp bir bahçeye oturduk. Hüseyin Abi, sigara içmek isteyenlerin görünmeden içebileceklerini, ama yakalanırsalar sorumluluk kabul etmeyeceğini söyledi. Tabi bu durum gruptan sorumlu askerin inisiyatifne kalmış bir şey, başka bir asker içirmeyebilir. Bahçede biraz oyalandıktan sonra tekrar spor salonuna döndük.

D) Basketbol Topu Fırlatma

Spor salonuna gelince tribünlere çıkıp beklemeye koyulduk. Kısa süre sonra görevliler de gelince, kaldığımız yerden devam etmeye başladık. Yerde iki adet minder bulunuyor, karşısında ise yere bantlanmış olarak yuvarlak halkalar duruyordu. Bu halkalar mesafeleri belirtiyordu. Görevli kuralları özet geçti. Adaylardan ismi ilk okunan sağdaki mindere, ikinci okunan soldaki mindere; üçüncü okunan sağdakinin arkasına, dördüncü okunan soldakinin arkasına dizilecekti. Ardından minderde bulunan aday, dizlerinin üstünde, parmak uçları yere dik değecek şekilde duracak ve topukları vücuduna asla değmeyecekti. Gerilip topu attıktan sonra dengesini koruyacak, elleri yere veya herhangi bir şeye destek almak için tutunmayacaktı. Son olarak herkesin 3 hakkı vardı ve faul olmadığı ya da barajı geçemediği sürece sadece tek atış yapacaktı. Yani faulsüz şekilde 11 metre atan biri, skorunu yükseltmek için tekrar atamazdı. Ben, basketbol topunu fırlattıktan sonra ellerim yere değdiği için 2.kere atış yaptım. Karşımızda görevliler duruyor, attığımız mesafeyi masa başında bulunan görevliye iletip, topu bir sonraki aday için geri atıyordu. 15 dakika kadar sonra herkesin testi bitti.

E) 400 Metre Koşu

Spor salonundan çıkıp grup düzenine göre sıraya girerek koşu sahasına doğru yola çıktık. Biraz yürüdükten sonra koşu sahasına ulaştık. Bir merdivenden yukarı çıkarak sahanın tribünlerine geldik. Tribünler basamak basamak ama koltuksuzdu. Yere oturup bir önceki grubun testi bitirmesini beklerken bir şişe daha su dağıttılar. Sıra bizim gruba gelince, onlu sıralar halinde bizi sahaya aldılar. Görevli, koşuyla ilgili açıklamalar yaptı. Koşu, düdük sesi ile başlayacak, 10 kişi aynı anda yarışacaktı. Yarış biterken de bitiş çizgisinde bulunacağını, gelen kişiye sözlü olarak sırasını söyleyip, eline sırasının yazılı olduğu kağıdı verecekti. Bu sırada, yığılma yaşanır ve yakın aralıklarla bitiren kişiler olursa, kağıtların düşebileceği; böyle bir durumla karşılaşılırsa sıranıza ait kağıdı bulmanın şahsın sorumluluğunda olduğu, diğer adaylara sıramızı kaptırmayarak hakkımızı yedirmememiz gerektiği söylendi. Bu açıklamalardan sonra da birkaç tavsiye verdi. Sahanın diğer yakasında bulunan 2.aslan heykeline kadar kendimizi yormadan koşmamızı, 2.aslan heykelinden sonra ise hızlanıp bütün gücümüzle son düzlükte depar atmamızı önerdi. Zira ilk başta depar atılırsa kişinin çok geçmeden kesileceğine sıkça tanık olduğunu söyledi. Ayrıca en içteki kulvarın 400 metre, en dıştaki kulvarın ise 450 metre civarında olduğunu söyleyerek zaman kaybetmeden iç kulvara geçmemizi önerdi. Bununla birlikte kaçıncı olduğumuz değil, ne kadar sürede bitirdiğimizin önemli olduğunu hatırlatarak konuşmasını bitirdi. Düdük sesiyle yarışa başladık. Henüz sahanın yarısına gelmişken tükenmek üzere olduğumu fark ettim. Son düzlüğe geldiğimizde artık hızımda çok ciddi bir düşüş olmuştu. Burnumdan nefes alamayıp, ağzımdan almaya başlamıştım. Bu durum ağzımda yanma ve kuruluk hissi oluşturdu. Zar zor sona doğru gelirken, bir görevlinin kronometreye baktığını, diğerinin ise elinde kağıdı bana uzattığını görerek son gücümle ileri atıldım. Görevli, kağıdı verirken kendimi yere atmamamı; çöp kutusuna kadar yürümemi, aksi halde kusabileceğimi söyledi. Çöp kutusuna kadar yürüyüp sıra numarama geçtim. Daha sonra başlangıç noktasında bulunan masanın önüne yürüyüp, sıra numarasına göre ismimizi söyledik. Bu sırada kronometreyi tutan görevli, kaçıncı sıradakinin kaç saniyede koşuyu tamamladığını iletiyordu. O sırada görevli, barajı geçtiğimi söyledi. Bu da demek oluyordu ki, İkinci seçim aşamalarının ilk gününü başarıyla geçmiştim.

Kara Harp Okulu Koşu Sahası

Kara Harp Okulu Koşu Sahası

Dışarı çıkıp birkaç dakika dinlendikten sonra grup düzenine göre dizildik. Hüseyin Abi gelip, sadece bir kişiye Fiziki Yeterlilik Testinden kaldığını ve isterse itiraz edebileceğini söyledi. O aday da itiraz etmeyeceğini söyleyince yola koyulduk. Bir binanın önünde durup, bugün evrak kontrolü sırasında bize verilen mavi dosyaları Hüseyin Abi’ye teslim ettik. O da dosyalarla birlikte içeri girip 15 dakika kadar sonra döndü. Herkese Fiziki Yeterlilik Testinden aldığı puanı okudu. Herkes boğazı kuruduğu için deli gibi öksürüyor ve ayakta zor duruyordu. Şüphesiz 400 Metre koşu, Fiziki Yeterlilik Testleri arasında en zor olanıydı. Puanı okunan, yanda duran otobüse binip oturdu. Daha sonra otobüs, bizi girişte bulunan ilk gün ve ikinci gün sırasının yapıldığı alana getirdi. Patikadan dönerek metal dedektöründen geçtik ve toplanma alanına geldik. Ardından direk karşıdaki Aile Bekleme Alanı’nın önünde bulunan askerlerden rica ederek ismimi anons ettirdim. Birkaç dakika sonra teyzem bekleme alanından geldi. Birlikte okuldan çıkarak ilk günümü tamamladım. Okuldan çıktığımda saat yaklaşık olarak 16.00 civarıydı.

Kara Harp Okulu Ayrım

Kara Harp Okulu Ayrım

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

İkinci Gün

6 Temmuz 2018 Cuma, ilk günü bitirdikten sonra, hafta sonları Kara Harp Okulunda ikinci seçim aşamaları ara verdiğinden; pazartesi gününe kadar bekleyecektim. Ben de güzelce dinlendikten sonra, hafta sonu Ankara’yı keşfe çıktım. Kızılay, Ulus, Sıhhiye sokaklarında turladıktan sonra, hep gitmek istediğim Anıtkabir’i ziyaret ettim. Pazar akşamı eve gelip erkenden yattım. Pazartesi sabahı saat 5.00 ‘da kalkıp kısa bir kahvaltının ardından, takım elbiselerimi giyerek yola koyuldum. Kara Harp Okuluna ulaştığımda saat 6.00 civarıydı. Bu sefer kuyruk, cuma günkü kuyruktan çok daha fazlaydı. Telefonumu tekrardan teyzeme emanet edip sıraya girdim. 45 dakika – 1 saat kadar sonra, nihayet ilk gün olduğu gibi bir polis üzerimi arayarak beni içeri aldı. Düz yolu yürüyüp, toplanma alanının sırasını bekleyip, metal dedektörden geçip, son olarak patikayı geçince; ilk ve ikinci gün ayrımının yapıldığı alana geldim. Sol taraftaki beşli sıraya girip beklemeye başladım.

Kara Harp Okulu Giriş

Kara Harp Okulu Giriş

Kara Harp Okulu Yol

Kara Harp Okulu Yol

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Kara Harp Okulu Ayrım

Kara Harp Okulu Ayrım

Bir süre bekledikten sonra, bir asker gelerek onu takip etmemizi söyledi. Bugün ilk iş, bizi yemekhaneye götürüp kahvaltı yaptırdılar. Yemekhane bomboştu. Birkaç zeytin ve börek alarak sandalyenin birine oturdum. Kahvaltısını bitirenler, hemen ilerideki bekleme salonuna geçip bekleyecekti. Ben de birkaç lokma bir şey yedikten sonra tepsimi yerine koydum ve bekleme salonuna yürüdüm. Bu salon oldukça büyük ve kalabalıktı. Tahminimce 500-600 kişilik kapasitesi olsa gerekti. Hemen boş bulduğum bir sandalyeye oturup beklemeye başladım. Daha 2-3 dakika geçmişti ki bir asker gelerek bütün adayları aşağıdaki alana indirdi. Alanın kenarlarında, basamak basamak beton zeminler ve bu zeminlere sabitlenmiş oturma tahtaları bulunuyordu. Oturma alanı geçip beklerken, adaylar kendi aralarında mülakatta sorulabilecek soruları tartışıyorlardı. Daha sonra bir asker, 20-30’lu gruplar halinde sağ taraftan başlayarak, oturan adayları binaya götürüyordu. Hızla davranıp kendimi sağ en alt köşeye atmayı başardım. Çok geçmeden benimde dahil olduğum 20-30’lu grubu beşli sıra haline getirip binaya soktular. Mülakatlara girmeye hak kazanan arkadaşlara tavsiyem, alttaki fotoğrafta bulunan kırmızı okla gösterdiğim alana çok geçmeden yerleşin. Böylece uzun süre beklemekten kurtulmuş olursunuz.

Kara Harp Okulu Oturma Alanı

Kara Harp Okulu Oturma Alanı

Binaya girdikten sonra bizi, kahvaltı sonrası yolladıkları bekleme salonuna aldılar. Salonun tamamı sandalyede oturan adaylarla doluydu. Girişte solda bulunan asker, dün bize verilen Sınav Merkezi Çağrı Formu’nun üzerinde bulunan barkodu cihaza okutarak kaydımızı gerçekleştiriyor ve komisyon numaramızı söylüyordu. Barkodumu okutunca asker, 3 numaralı komisyona gireceğimi söyledi. Daha sonra ilerleyerek, üzerinde 3 numarası yazan sandalyenin yanında bulunan diğer sandalyelerin birine oturdum. Üzerinde numara yazan sandalyeye oturmak, diğer adayların numarayı görmesini engelleyeceği için yasaktı. Etrafı süzmeye başladım. Yaklaşık 30-35 civarı komisyon ve komisyonda 10-15 tane sandalye vardı. Her komisyondan görevli bir asker, kendi komisyon numarasının yazılı olduğu sandalyenin önüne geliyor ve sesli şekilde isimleri okuyup 5-10 kadar kişiyi alıp götürüyordu. Asker gittikten birkaç saat sonra tekrar dönüyor tekrar isimleri okumaya başlıyordu. Oldukça uzun bir süre bekledim. Hatta okula geldiğimden beri en uzun beklemem olabilir. Saat 12’ye yaklaşıyordu ki nihayet benim ismimi okudu. İsim sırasına göre tek sıra haline gelip bekleme salonundan çıktık.

Kara Harp Okulu Bekleme Salonu

Kara Harp Okulu Bekleme Salonu

Asker bizi en alt kata indirdi. Burada üzerinde komisyon numaralarının yazılı olduğu kapılar ve kapıların hemen kenarında, duvara dizilmiş 10 kadar sandalye duruyordu. İsim sırasına göre sandalyelere oturmuştuk ki, öğle arasına denk geldik. Komisyondakiler yemek molasına çıkınca, ben de dışarı çıkıp biraz hava aldım. Öğle arasının bitmesine yakın, tekrardan sandalyeme oturdum. Öğle arası bitince, mülakatlar devam etmeye başladı. Herkes, mülakata giren kişinin ardından bir önünde duran sandalyeye geçip oturuyordu. Bir saat kadar daha bekledikten sonra, önümde bulunan aday içeri girdi. Ben de ayağa kalkarak kapının önünde dikilmeye başladım. Normalde oldukça sakin bir insan olmama karşın, heyecandan kalbim yerinden çıkacaktı. Son aday da çıkıp kapıyı kapatınca heyecanım iyice arttı. Daha sonra kapının kenarında bulunan, sıra size geldiği zaman ise kırmızı ışık ve ufak bir zil sesi çıkartan aletin sesini duydum. Sizden önceki aday çıkınca hemen girmiyor, bu aletin işaretini beklemeniz gerekiyordu. Ceketimi ilikleyerek kapıyı tıklattım.

Kara Harp Okulu Komisyon Sırası

Kara Harp Okulu Komisyon Sırası

İçeri girip kapıyı yavaşça kapattım. Birkaç adım yürüdükten sonra ufak bir baş selamı verdim. Karşımda biri asker olmak üzere, toplam 5 kişi bulunuyordu. Hoş geldin diyerek beni karşıladılar. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formumu onlara teslim ettim. Bana rahat olmamı, ceketimi açıp sandalyeye oturabileceğimi söylediler. Sandalyeye oturduktan sonra heyecanım biraz da olsa azaldı. Kısaca kendimi ve ailemi tanıtmamı istediler. Daha sonra boş zamanlarımda neler yaptığımı, hobilerimi gittiğim dershaneleri vs. sordular. Bu kısa konuşmanın ardından, karşımda oturan asker (resimde mavi yıldızlı olan) yanında oturan görevliye, buyurun anlamında işaret etti. Görevli tüm dikkatiyle bana bakıp, yerli silah teknolojilerini saymamı istedi. Bu soruyu cevapladıktan sonra ise diğer yanında oturan görevli okuduğum en son kitabı ve yazarını söylememi istedi. Son olarak ise Hatay’ın Türkiye’ye katılış yılını ve Misak-ı Milli sınırlarını sordular. Soruları sadece oradaki iki görevli (resimde kırmızı yıldızlı olan) soruyor, kalan iki kişi (resimde siyah yıldızlı olan) ise hiçbir şey söylemeden, sadece hareketlerimi inceliyorlardı. Yaklaşık 3-5 dakika kadar süren mülakatın ardından, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formunu ve dün Hüseyin Abi’ye teslim ettiğimiz mavi dosyayı bana geri vererek mülakatı bitirdiler. Mülakatlara katılacak aday arkadaşlara tavsiyem, kendinden emin bir şekilde dahi olsa, “bilmiyorum” diyerek soruyu yanıtsız bırakmayın. Zira bu mülakat, özgüveninizle birlikte birikimlerinizi de sınıyor. Atatürk’ün hayatı, gittiği okullar, katıldığı savaşlar ve savaşlardaki rütbeleri, yaptığı kongreler, ilke ve inkılapları ; kısacası hakkındaki her şeyi bilmeniz size çok büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca Cumhuriyet tarihini de adınız gibi bilirseniz, büyük oranda mülakatınız sıkıntısız geçecektir.

Kara Harp Okulu Komisyon Odası

Kara Harp Okulu Komisyon Odası

Dışarı çıktığımda, sonuçların hemen açıklanmadığını öğrendim. 1 saat kadar sonra ise, oturma alanının önünde bir masa kurulup, etrafında kalabalığın toplandığını fark ettim. Oraya gittiğimde, bir asker kazananların ismini okuyacaklarını söyledi. İsimler okunmaya başlandığını, nihayet benim ismimde okunmuştu. Hemen isim sırasına göre oluşan tek sıraya geçtim. Sıranın sonundaki masada, sizlere isminizin yazılı olduğu iki kağıt imzalatıyor, birini size verip ötekini alıyorlardı. Kağıtta, sağlık kontrolümüzün yapılacağı hastane ve bilgilerimiz yer alıyordu. İmzamı attıktan sonra, karşıda oturan kazananların toplandığı oturma alanına gittim. Orada bir asker, sağlık kontrolüne gitmeye hak kazandığımızı, elimizdeki kağıtlarla 3 gün içerisinde ilgili hastaneye gidip kayıt yaptırmamız gerektiğini söyledi. Ayrıca akşam 10’dan sonra yemek yemeyecek ve 8 adet vesikalık fotoğraf da götürecektik. Tüm bu bilgilendirmeleri yaptıktan sonra, bizi diğer binanın önünde bulunan sıraya (resimde 2.sıra) yönlendirdi. Bir saat kadar bu sırada bekledikten binaya nihayet girebildim.

Kara Harp Okulu Mülakat Sonuçları

Kara Harp Okulu Mülakat Sonuçları

Binaya girince sol tarafta bulunan odanın önünde, yeniden kısa bir kuyruk oluşturduk. Sıra bana gelince, kapının önünde bulunan asker beni içeri alarak boş bir sandalyeyi işaret etti. Bu oda dar sayılabilecek bir yerdi. 8-10 tane görevli asker, masa başında oturarak Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırması Formlarını teslim alıyorlardı. O sırada anladım ki, bu kadar beklememizin sebebi çoğu kişinin bu formu yanlış veya eksik doldurmasıymış. 3 Adet Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırması Formunu görevli askere teslim ettikten sonra, adresimi vs. okuyarak doğru olup olmadığını teyit ettirdi. Ardından üçünün de üzerine bir şeyler yazarak, hayırlı olsun diye ekledi. Teşekkür ederek, 1-2 dakika süren işlemin ardından dışarıya çıktım.

Kara Harp Okulu Evrak Teslim Odası

Kara Harp Okulu Evrak Teslim Odası

Bir askerin yönlendirmesiyle, oturma alanının yanında bulunan banklara oturup 15 dakika kadar bekledik. Başka bir asker gelerek onu takip etmemizi istedi. 50 metre kadar yürüdükten sonra otobüse binip, ilk gün ve ikinci gün sırasının yapıldığı alana getirdi. Patikadan dönerek metal dedektöründen geçtik. Daha ismimi anons yaptıramadan bekleme alanının önünde teyzemle karşılaştım. İkinci gün bittiğinde saat 17.00 civarıydı.

Kara Harp Okulu Oturma Alanı

Kara Harp Okulu Oturma Alanı

Kara Harp Okulu Ayrım

Kara Harp Okulu Ayrım

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Kara Harp Okulu Toplanma Alanı

Sağlık Kontrolü

Yazımın bundan sonraki kısmını, sağlık kontrolünün yapıldığı birden fazla hastane olduğu için görsel kullanmadan anlatacağım. İkinci günü tamamladıktan sonra, ertesi gün saat 6.00’da uyandım. Askerin uyarısı gereği, gece 10’dan itibaren yemek yememiştim. Üstümüzü giyinip yola çıktık. Saat 8.30 gibi Dr. Nafiz Körez Organize Semt Polikliniğine ulaştım. Burada 150-200 kadar aday bulunuyordu ve etraf oldukça karışıktı. Hemen masada duran kağıda ismimi yazıp beklemeye başladım. Sistem o kadar yavaştı ki, sıra ilerlemek bilmiyordu. 3 hastane görevlisi, 3 adaya kayıt yapıyor; her kayıt yaklaşık yarım saat sürüyordu. Saat 14.30 gibi bir sivil asker ismimi okudu. 10 kadar kişiyle tekli sıra haline geldim. 15.00 gibi nihayet kayıt sırası bana gelmişti. Kimlik ve sağlık kontrolü belgemi vererek görevlinin işlemi bitirmesini bekledim. Ardından bir webcam ile fotoğrafımı çekti. Tam işlemim bitecekti ki, sistem arızalandı. Yaklaşık 15.45 civarı kaydımı tamamlayıp; Sağlık Kurulu Muayene Fişi’ni, 5 adet kan tüpünü ve 1 adet idrar tüpünü teslim aldım. Poliklinik saat 16.00’da kapandığı için, o gün sadece kayıt yapabilmiş; dolayısıyla boşu boşuna aç kalmıştım.

Bu kağıtta yazan sağlık kontrollerini tamamlamak için kimse size yardım etmiyor. Tamamen bireysel hareket ediyor, ve sora sora ne yapmanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Dolayısıyla yazımın bundan sonraki kısmını benim anılarımdaki kronolojik sıraya göre değil, yapmanız gereken sıraya göre yazacağım. İnanın bu tavsiyeler size saatler kazandıracak.

Sağlık Kurulu Muayene Fişi

Sağlık Kurulu Muayene Fişi

Sağlık Kurulu Muayene Fişi

Öncelikle, gidebildiğiniz en erken saatte gidip kaydınızı tamamlayın ve Sağlık Kurulu Muayene Fişinizi alın.

1) Birincil Olarak Yapılması Gerekenler

A- Kan ve idrar verme
Size verilen 5 adet kan tüpünü, kan verme odasına giderek veriyorsunuz. Bir hemşire sol kolunuza bir iğne yerleştiriyor. Ardından sırayla tüpler dolunca çıkarıp diğerini takıyor. Bütün tüpler dolduktan sonra onları sizden alıyor. Kan değerlerini normal değerlere getirmek için bol bol su ve Maltana içmek öneriliyor,aklınızda bulunsun. İdrar tüpü için ise, lavaboya giderek içini bir miktar doldurup, koridorda duran idrar tepsisine bırakıyorsunuz. Sonuçları genelde ertesi gün alıyorsunuz. (Ortalama sıra süresi: 30 dakika / işlem süresi: 5 dakika)

B- Röntgen
Öncelikle, bir görevli sizi cihazın önünde uygun pozisyona getirip nefes almamanızı söylüyor. İçerideki odaya geçerek röntgeninizi çekiyor. Daha sonra ise, sizi cihazın üzerine sırt üstü yatırarak pantolonunuzu diz kapağınıza kadar indirmenizi istiyor. Tekrardan içerideki odaya geçerek röntgeninizi çekip işlemi bitiriyor. (Ortalama sıra süresi: 1 saat / işlem süresi: 5 dakika)

C- Radyoloji
Bir doktor karın ve alt bölgelerine bir jel sürüp elindeki aletle üzerinde gezdirerek ultrasonunuzu çekiyor. İşlem bittikten sonra karnınızı peçeteyle silip dışarı çıkıyorsunuz. (Ortalama sıra süresi: 1 saat / işlem süresi: 2 dakika)

Bu üç işlemi tamamladıktan sonra, artık yemek yemeniz için bir engel kalmıyor.

D- EKG
Burada bir görevli sizi sedyeye yatırıyor. Ayak bileğinize, karın ve göğüs bölgenize steteskopa benzer bir takım aletler yerleştirerek kalp ritminizi ölçüyor. İşlem bittikten sonra, üzerinde kalp ritminizin bulunduğu pembe kağıdı, Sağlık Kurulu Muayene Fişinize zımbalıyor. (Ortalama sıra süresi: 45 dakika / işlem süresi: 5 dakika)

Sabah erkenden gelip ilk gün bu işlemleri bitirirseniz, sağlık kontrolünün zahmetli kısımlarını bitirmiş oluyorsunuz. Bu işlemleri ilk gün kesinlikle ve kesinlikle bitirmeye çalışın.

2) İkincil Olarak Yapılması Gerekenler

A- Göğüs Hastalıkları (röntgen ve nefes testi sonucu gerektirir)
İlk gittiğinizde bir görevli steteskopu sırtınıza dayayarak nefes alış verişinizi dinliyor. Daha sonra size bir kağıt vererek nefes testine gitmenizi istiyor. Nefes testine gittiğinizde, bir sandalyeye oturuyorsunuz. Görevli, boyunuzu, kilonuzu ve doğum tarihinizi sorarak bunları cihaza giriyor. Ardından plastik, mandala benzeyen bir şeyle burnunuzu kapatıyorsunuz. Kişiye özel verilen ağızlığı size uzatılan cihaza takıp, ağızlığı dişleriniz arasına alıyorsunuz. Görevlinin talimatıyla, 2 kere yavaş yavaş nefes alıp veriyorsunuz. Ardından 2. nefes verişin hemen sonunda, görevlinin “Hızlıca nefes al” talimatıyla bütün hızınızla nefes alıyor, “Hızlıca nefes ver” diyene kadar da almaya devam ediyorsunuz. “Hızlıca nefes ver” deyince, hiç ara vermeksizin nefesinizi sonuna kadar veriyor, “Hızlıca nefes al” talimatına kadar da vermeye devam ediyorsunuz. ikinci “Hızlıca nefes al” talimatıyla yukarıdaki işlemi aynen tekrarlıyor, görevlinin bitti talimatıyla da cihazı bırakıyorsunuz. Cihazdan çıkan çıktıyı alıp, göğüs hastalıkları bölümüne dönüyorsunuz. Röntgen sonuçları otomatik olarak doktorun bilgisayarına zaten gitmiş oluyor. Tüm bunların arından, doktor sonuçları inceleyip işlemi bitiriyor. (Ortalama sıra süresi: 3 saat / işlem süresi: 15 dakika)

B- Üroloji (radyoloji sonucu gerektirir)
Herkesin çekindiği o kısım geldi. Doktor, sizi bir perdenin arkasına alarak, iç çamaşırlarınız dahil pantolonunuzu indirmenizi söylüyor. Daha sonra her iki testisinizi ve testis torbanızı elleyerek kontrol ediyor. Bilgisayarına gelen ultrason sonuçlarına bakıp işleminizi tamamlıyor. (Ortalama sıra süresi: 5 dakika / işlem süresi: 1 dakika)

C- Genel Cerrahi (radyoloji sonucu gerektirir)
Doktor, daha önce ameliyat olup olmadığınızı soruyor. Ardından karnınızı göstermenizi istiyor. İşlem bu kadar kısa ?? (Ortalama sıra süresi: 2 dakika / işlem süresi: 30 saniye)

D- Kardiyoloji (EKG sonucu gerektirir)
Doktor sizi bir sedyeye, sol elinizle başınızı destekleyerek yani sola dönük şekilde yatırıyor. Radyoloji bölümünde karnınıza sürülen jeli sürüp, yine aynı aletle göğüs ve karın bölgenizi inceliyor. Ardından size bir çıktı vererek işlemi tamamlıyor. (Ortalama sıra süresi: 15 dakika / işlem süresi: 2 dakika)

Genel Cerrahi ve Kardiyoloji bölümünde gerektiren sonuçları tam olarak hatırlayamamaktayım. Anımsadığım kadarıyla bu şekilde olsa da tam emin değilim. Yine de sıralamayı bu şekil takip ederseniz herhangi bir sorun çıkmayacaktır.

3) Üçüncül Olarak Yapılması Gerekenler

Buradaki kontroller, kan sonuçlarınızın çıktığını varsayarak yazılmıştır. Eğer kan sonuçlarınız çıkmamış ise, Dördüncül Olarak Yapılması Gerekenler kısmındaki sağlık kontrollerini yaptırın.

A- Mikrobiyoloji
Kan tahlili sonuçlarını vermeniz yeterli. (Ortalama sıra süresi: 15 saniye / işlem süresi: 15 saniye)

B- Biyokimya
Kan tahlili sonuçlarını vermeniz yeterli. (Ortalama sıra süresi: 15 saniye / işlem süresi: 15 saniye)

C- Dahiliye
Kan tahlili sonuçlarını vermeniz yeterli. (Ortalama sıra süresi: 5 dakika / işlem süresi: 15 saniye)

4) Dördüncül Olarak Yapılması Gerekenler

Buradaki işlemlerin sırası karışık olarak verilmiştir. Hangi bölümde en az sıra varsa o bölümü bitirmenizi tavsiye ederim.

A- Nöroloji
Doktor, beşerli sıralar halinde adayları içeriye alıyor. Önce ellerini ileriye doğru uzattırıp, bir miktar kıpırdamadan bekletiyor. Bu aşamada elleri kıpırdayanları, yemek yedikten sonra tekrar gel, diyerek yolluyor. Daha sonra avuçları açıp kapattırıyor. Son olarak topukta ve parmak ucunda yürütüp kontrolü tamamlıyor. (Ortalama sıra süresi: 10 dakika / işlem süresi: 5 dakika)

B- Ağız ve Diş Sağlığı
Doktor, sizi dişçi koltuğuna oturtarak ağzınıza bakıyor. Ardından dişlerinizi sıkmanızı ve bırakmanızı istiyor. (Ortalama sıra süresi: 2 dakika / işlem süresi: 1 dakika)

C- Kulak Burun Boğaz
Doktor, sizi bir koltuğa oturtarak, önce sağ sonra sol kulağınıza bir aletle bakıyor. Daha sonra burun ve boğazınıza kısaca baktıktan sonra işlem bitiyor. (Ortalama sıra süresi: 5 dakika / işlem süresi: 2 dakika)

D- Cildiye
Doktor, iç çamaşırınız hariç soyunmanızı istiyor. Önce ellerinizi öne, sağa, sola, yukarı, uzattırıp en son başınızın üstünde birleştirmenizi söylüyor. Daha sonra arkanızı döndürüp sağ ve sol ayak altlarını kaldırmanızı söylüyor. Daha sonra ise giyinebileceğinizi söyleyip işlemi tamamlıyor. (Ortalama sıra süresi: 5 dakika / işlem süresi: 5 dakika)

E- Psikiyatri
Doktor, kendinizi tanıtmanızı, karakterinizin nasıl olduğunu ve neden asker olmak istediğinizi soruyor. Bu aşamada, olabildiğince şirin gözükün. Zira size yüzlerce soruluk test verip işleminizi oldukça uzatabilir. Akıllı cevaplar vererek hemen bu kontrolü bitirebilirsiniz. (Ortalama sıra süresi: 20 dakika / işlem süresi: 5 dakika)

F- Ortopedi
Doktor, öncelikle ayakkabınızı çıkarmanızı istiyor. Düz taban olup olmadığınızı kontrol ettikten sonra, nörolojide olduğu gibi, avuç aç-kapa, topukta yürü, parmak ucunda yürü işlemlerini yaptırıyor. Daha sonra ellerinizi iki yana uzatmanızı, öne uzatmanızı, otur-kalk gibi hareketler yapmanızı istiyor. Birkaç basit hareketten sonra işlem bitiyor. (Ortalama sıra süresi: 3 saat / işlem süresi: 10 dakika)

G- Göz
Doktor, sizi bir koltuğa oturtarak projeksiyondan karşı duvara yansıttığı yazıları okumanızı istiyor. Eğer okuyamazsanız, gözlük tarzı bir şey takarak tekrar okutuyor. Elinde bulunan kağıtlardaki, farklı renklerde yazılan sayıları da göstererek, renk körlüğü testi yapıyor. Son olarak çenenizi bir cihaza koymanızı isteyerek, sağ ve sol gözünüze cihazla bakıyor. (Ortalama sıra süresi: 2 saat / işlem süresi: 15 dakika)

Kontrollerden sonra, ilgili doktorlar Sağlık Kurulu Muayene Fişinizdeki ön ve arka sayfada bulunan bölümleri imzalayarak ve kaşeleyerek size teslim ediyor. Bütün bölümleri bitirdikten sonra, kağıdınızı kayıt görevlisine teslim ederek heyeti bekliyorsunuz. Heyette, eğer kağıdınızda olumsuz bir durum yoksa, askeri öğrenci olabileceğiniz söyleniyor. Ben göz kontrolünden geçemediğim için askeri öğrenci olamayacağım söylendi. Yan taraftaki odaya giderek, resmimin bulunduğu kağıdın yan tarafına, görevlinin tekrarıyla “Karar yüzüme okundu, raporu elden teslim aldım” yazarak, adım, soyadım, imzam ve parmak izimle birlikte kağıdı doldurdum. İtiraz yapmayacağım için raporu almayı beklemeden oradan ayrıldım. Böylece 2018 MSÜ Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları öğrenci alım anılarım da son bulmuş oldu. Bu yazıyı yazarken asker olma hayaliyle yanıp tutuşan arkadaşlara bir nebze olsun yardım etmeyi amaçladım. Sizler de, aklınıza takılan bir durum olursa ya da fikirlerinizi belirtmek isterseniz, alttaki yorum alanını kullanabilirsiniz. Bol şanslar.

28 Yorumlar

28 Yorumlar

kaplan5234 24 Şubat 2019 - 18:31

Çok yararlı olmuş teşekkürler. Önümüzdeki sene ben de Harbiyeye girmek istiyorum ama gözden eleneceğim için korkuyorum. Sizin gözleriniz kaç numaraydı elediler? Göz sınırı nedir bir de? Teşekkürler.

Karakeçili 24 Şubat 2019 - 19:24

Rica ederiz. Üzerine çok düşmediğim için göz derecemi bilmiyorum. Hatırladığım kadarıyla sağda ve solda 1 dereceye kadar sorun olmuyor.

AlpEr16 7 Nisan 2019 - 14:01

Bugün girdiğim sınavdan ea 50.5 net yaptım. Ankara’ya çağrılma olasılığım var mı? Bir şey daha soracağım. Spor mülakatlarında elenen kişi sayısını yazmamışsın. Belki de hatırlamıyorsun, bilmiyorum. Sence o 50 kişi sen ya da 40(?) Kaç kişi elenmiştir. Yorumların çok değerli ağabey. Deniz astsubay olmak büyük bir istek içimde. Bizi bilgilendirdigin için de sağ ol. Var ol.

Karakeçili 7 Nisan 2019 - 16:05

Bu netlerle muhtemelen çağırılırsınız, rahat olun. Zaten girenlerin çoğu elemelere gitmediği için çağırılan kişi sayısı oldukça fazla. Bizim grubumuz çok iyiydi, sadece tek kişi elendi. Ama normal gruplarda bu rakam çok daha yüksek.

AlpEr16 7 Nisan 2019 - 16:54

Çok sağolun. Kutlu akşamlar

Karakeçili 7 Nisan 2019 - 19:45

Rica ederiz, esen kalın.

brktrg1 10 Mayıs 2019 - 22:41

Merhabalar, benim gözlerimde 2,50 ar derece miyop var. Mülakata kadar elenir miyim ? Elenmez mülakatı kazanırsam, sağlık raporu almadan önce lazer ameliyatı olmayı düşünüyorum olabilir miyim ? Göz doktorum ile konuştum mülakatı geçersen gelirsin yaparız raporunu alrsın dedi ama yanlış da biliyor olabilir

Karakeçili 10 Mayıs 2019 - 23:47

Mülakata kadar elenmezsiniz lakin mülakattan (sözlü) hemen sonra sağlık kontrolü başlıyor. Dolayısıyla, ameliyat olmaya ya da gözlerinizin ameliyat sonrası iyileşmesine zaman bulamazsınız. İmkânınız varsa hemen ameliyat olmanızı öneririm.

brktrg1 11 Mayıs 2019 - 00:45

Ama sıkıntı şu şimdi tedavi olursam kazanacağımın bir garantisi olmadığı için boşuna yapmış olacağım.40 45 günlük bir süreden bahsediliyor böyle bir şey gerçekten varmı bilmiyorum muayene itirazı gibi bir şey sanırım bu süre içinde bazı arkadaşların mülakattan sonra yaptırıp geçtiği de olmuş kaldığıda. Bu doktorun insiyatifine ve gözün iyileşme süresine bağlı örneğin yüksek dereceler daha çok zaman ister. Bir de bu işlem diğer illerde ki belirli hastanelerde de oluyor değil mi Teşekkürler

Karakeçili 11 Mayıs 2019 - 14:15

Evet itiraz hakkınız var lakin genelde sonuç değişmiyor. Yanlış hatırlamıyorsam, itiraz yapanları GATA’ya yönlendiriyorlardı. Ben de tıpkı sizin gibi düşünüyordum. Garantisi yok diye yaptırmazsanız pişman olabilirsiniz.

brktrg1 12 Mayıs 2019 - 00:26

Ama kendime hiç güvenmiyorum, hem geçtikten sonra neden değişmesin ki doktorum 1 ayda iyileşebileceğimi söyledi.

Karakeçili 12 Mayıs 2019 - 12:18

İtiraz süreci nasıl işliyor bilmiyorum. Zaman sınırı vs olabilir. Sadece duyduğum kadarıyla itirazdan sonra gene aynı hastaneye yolluyorlar ve orada yeniden olumsuz değerlendiriyorlar. Dediğim gibi bunlar sadece duyum, karar size kalmış.

Osman Nuri 23 Mayıs 2019 - 14:26

400m koşuyu geçemeyip diğerlerini geçersen eleniyor musun?

Karakeçili 23 Mayıs 2019 - 21:30

Eskiden olsaydı evet. Lakin şimdi 2 adet fiziki mülakatı geçemeyince eleniyorsunuz. Dolayısıyla 400 hariç diğerlerini başarıyla bitirirseniz geçersiniz.

Osman Nuri 28 Mayıs 2019 - 17:59

Peki kara harp okuluna gitmemiz için sizce tahmini olarak kaç puan almamız gerekiyor? Ve şansımız çok az değilmi tercih yapan kişi sayısına göre?

Karakeçili 28 Mayıs 2019 - 21:54

Puan ve sıralama için net bir şey söylemek mümkün değil. Giriş için en önemli şey puan. Her şeyi geçseniz bile, puanı en yüksek olandan alımlar başladığı için KHO giremeyebilirsiniz. Sınav puanlarınızı yüksek tutmanızı öneririm.

ghost1453 9 Haziran 2019 - 14:51

benim boyum 1.71 56 kilo olmam gerekiyo ama ben 52 kiloyum direkt elenirmiyim yoksa yardımcı olurlarmı.Tavsiye ve önerilerinize çok ihtiyacım var.

Karakeçili 18 Haziran 2019 - 20:05

Tahminimce, yemek yiyip tekrar gelmenizi söylerler. Size tavsiyem, tok karına ve tuvalete çıkmadan gidin mülakata.

sakaryali 21 Haziran 2019 - 16:15

Beni mülakata cagirdilar ilk gunum cumaya geldigi icin 4 5 gun orda kalmam gerekicek askeriye kalmam icin olanak sagliyor mu gecen sene biliyorum vardi ama bu sene daha var diye duyuru yapılmadı?

Karakeçili 21 Haziran 2019 - 19:49

Bu sene için bir bilgim yok maalesef.

sakaryali 26 Haziran 2019 - 09:18

Sağlık kontrolleri 2 gunde bitiyor mu? Bir de rapor tamamlandiktan sonra raporu tekrar okula goturmemize gerek var mi aldigimiz raporu ne yapiyoruz yani?

Karakeçili 26 Haziran 2019 - 20:29

Sağlık kontrolünün ne kadar süreceği gittiğiniz hastanenin yoğunluğuna ve sizin çabukluğunuza bağlı olarak değişir. Benim kontrolüm 5-6 gün civarı sürmüştü. Size verilen raporu sanırım daha sonrasında sıralamaya girerseniz istiyorlar diye hatırlıyorum. Yine de bir yetkiliye sormakta fayda var.

merve 4 Temmuz 2019 - 12:17

Psikolojik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçları kullandığımız zaman (OKB, bipolar vs.) Şansımız sıfıra düşer mi yoksa bi denemekte fayda var mı

Karakeçili 4 Temmuz 2019 - 18:56

Psikolojik durumunuzu en iyi doktorunuz bilir. Bir şey söylemek güç.

Clark0 7 Temmuz 2019 - 22:56

Merhabalar yazınız çok detaylı olmuş insanın içini rahatlatıyor. Bir sorum olacak cildiye muayenesinde jilet izi ile ilgili bir bilgiye sahip misiniz? (en fazla x cm ye kadar x adete kasar kabuldür vs) teşekkür ederim.

Karakeçili 8 Temmuz 2019 - 12:41

Değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Ne yazık ki cildiye hakkında çok detaylı bir bilgim yok. Görünür bir yerde ve dikkat çekecek büyüklükte değilse sorun olmayacaktır.

yakup inan 30 Mayıs 2020 - 19:16

Renk körlüğü kısmını biraz daha açabilirmisin kardeşim. Kitaptaki sayfalardan mı soruyor yoksa renkli fotokobi gibimi. Veya karton şeklindemiydi.

yakup inan 30 Mayıs 2020 - 19:17

Çünkü yönetmeliğe göre ishihara kitabından yapması gerekirdi

Yorum Yap