Ana Sayfa Tanıtım Genç Osman

Genç Osman

0 Yorum 1709 Görüntülenme

Bugün 3 Kasım 2017.
16.Osmanlı Padişahı II.Osman ya da bilinen adıyla Genç Osman’ın 413.ad günü. Bu hüzünlü günlerde, kendisini bugünkü yazım vesilesiyle anıyorum.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde 9 vatan evladını daha Cennet’e uğurladık. Ne yazık ki her zaman olduğu gibi, şehitlerimizin anısı birkaç siyasinin propagandası olmaktan ileriye gitmeyecek, birkaç gün içerisinde unutulup gidecekler, ateş de düştüğü yeri yakıp kül edecek. Bizler Türk milleti olarak, görüşümüz ne olursa olsun, Şehitlerimizi anmalı, kahramanlıklarını unutmak gibi bir gaflete asla düşmemeliyiz. Dolayısıyla bu yazımı Şehitlerimize ve II.Osman’a adıyorum.

Ülkemizde yanlış politikalar ve stratejiler yüzünden harcanan gençler,ağabeyler olsa da, bu durumu asla siyasete alet etmemek gerekir. Zira yazımın asıl konusu olan Genç Osman bu durumun en temel açıklamasıdır. Bu yazımda sizden ırkçı olmanızı sağlamak, ya da yaşanan olaylar üzerinden kendi düşüncelerimi size dayatmak gayesinde değilim. Amacım sadece tarihte yaşanmış olaylardan bir ders çıkarılmasını sağlamaktır. Bu yüzdende en iyi örnek olarak düşündüğüm Genç Osman’ı konu edinerek yazmaya başlıyorum…

Genç Osman 1604 yılında -kimi kaynaklarda 29 Nisan veya 3 Kasım olarak belirlenen günde- dünyaya gelmiştir. Babası I.Ahmed, annesi Mahfiruz Hatice Sultan’dır. I.Ahmed tifüs hastalığından vefat edince, Osmanlı tarihinde bir ilk olarak padişahlık mevkine oğlu yerine kardeşi I.Mustafa getirildi. Akli dengesi yerinde olmayan ve yöneticilik istemeyen I.Mustafa kısa sürede tahttan indirildi ve yerine 14 yaşındaki yeğeni II.Osman padişah oldu.

1617 yılında Lehistan’ın, Hotin kalesinı işgal etmesi üzerine Genç Osman sefer hazırlıklarına başladı. Lehistan’a sefere çıkmadan önce kardeşi Şehzade Mehmed’i Taht’a karşı risk olarak gördüğü için idam ettirdi. Bu idam, Genç Osman’ın tepki çekmesine sebep oldu. Ardından 1621 kışının İstanbul’u vurmasıyla kıtlık ve dondurucu soğuk baş gösterdi. Bu felaketler Genç Osman’ın uğursuzluğu şeklinde yorumlandı.

2 Eylül 1621 de Hotin Kalesini işgal eden Genç Osman, beklediği askeri performansı alamadı. Zafer elde edilmese de, mağlup da olunmadı. Osmanlı lehinde olan Hotin Antlaşması imzalanarak sefer sonlandırıldı. Sefer sonucundan memnun olmayan Genç Osman, askeri yenilikler yapma kararı aldı. Yaptırdığı sayımda, asker sayısına düşenden daha fazla maaş ödendiği tespit edildi ve fazla verilen maaş kesildi. Bu durum zabitlerı kızdırdı. Ardından saray dışından evlilik yaparak alışagelmiş beklentileri kırdı ve sonrasında şeyhülislamın yetkilerini kısıtladı.

Devşirmelerin güvenilir olmadığını anlamıştı ve devlet yönetimindeki devşirme yöneticiler ile ordudaki devşirme askerlerin yerine Türk asıllı kişileri getirmeyi düşünüyordu. Bunun üzerine Hacca gitmeyi bahane ederek Türkmen bir ordu kurmayı planlıyordu. Ne yazık ki, planı ortaya çıktı. Hacca gitmeden önce Yeniçeriler bazı önemli devlet adamlarının idamını istese de, Genç Osman isteği kabul etmedi ve bunun üzerine 19 Mayıs 1622’de isyan başladı.

Genç Osman, Hacca gitme planını iptal etti lakin Yeniçeriler durmadı. Genç Osman, Yeniçeri Ağasına sığındı. Yaşananlardan pişmanlık duyan Yeniçeri Ağası, Genç Osman’a yardım edip Yeniçerileri durdurmak istese de, hançerlenerek öldürüldü. Taht’a oturmasından bu yana, aradığı desteği bulamayan Genç Osman, Boşnak devşirmesi Kara Davud Paşa’nın emri üzerine, hakaretler eşliğinde Yedikule Zindanlarına götürüldü. Yedikule Zindanlarında bir grup cellat tarafından kementle öldürülmeye çalışılsa da, hepsini savurmayı başarmıştı. Nitekim sırtına yediği balta ve hayalarının ezilmesiyle mağlup düştü. Ve çeşitli işkencelerin sonunda 17 yaşındayken şehit edildi.

“Atamız” diyerek gurur duyduğunuz Genç Osman’ın tek suçu, kendi milletinden olanları çevresinde toplamaktı. Maalesef hala, kendi milletimize olan sevgiyi çeşitli söylemlerle karalamaya çalışanlar var. Tarih değil hatalar tekerrür ediyor. Bu hataların önüne geçilmesi dileğiyle…

0 Yorum

Yorum Yap